BLOG

25Jan
Speta mediere - Infractiunea de inselaciune savarsita pe vechiul CP Art.215, solutionata prin mediere in baza NCP Art.244 alin (3).
postat de S.C.P.M de Mediatori Barbu, Breniuc si Asociatii in 25.01.2016
Speta mediere - Infractiunea de inselaciune savarsita pe vechiul CP Art.215,  solutionata prin mediere in baza NCP Art.244 alin (3).
Am fost solicitata sa mediez acest conflict de catre unul din inculpati cand dosarul penal se afla déjà pe rolul instantei de judecata.  Fapta se petrecuse in perioada aplicarii vechiului Cod Penalal (art. 215), iar acum se aplica déjà NCP care incrimineaza inselaciunea prin art. 244. Conform acestui articol alin (3) “Impacarea partilor inlatura raspunderea penala”. Aceasta modificare favorizeaza partile deoarece ambele au interesul sa solutioneze conflictul pe cale pe cale amiabila, dar mai mult infractorul deoarece scapa de raspunderea penala. Asadar, prevederile NCP sunt mai favorabile fata de VCP care nu prevedea  la infractiunea de inselaciune inlaturarea raspunderii penale prin impacarea partilor.
In general, la genul acesta de infractiunii sunt prejudicii destul de mari. Partea vatamata este interesata sa recupereze prejudiciul,  chiar daca este afectata de fapta de inselaciune cauzata de obicei de o persoana cunoscuta, un partener de afaceri sau un  prieten. De regula, colaboreaza si accepta destul de usor  impacarea prin mediere insa, conditia de baza este recuperarea prejudiciului si chiar mai mult de atat. In cazul nostru,  erau mai multi inculpati in dosar insa, nu toti isi permiteau plata prejudiciului.
Persoana vatamata, a acceptat cu usurinta intrarea in procedura medierii si impacarea prin mediere cu inculpatul care isi platea parte de prejudiciu stabilit pentru contributia sa in urma cercetari penale (un caz fericit, deoarece in unele cazuri persoana vatamata intra in mediere numai daca recupereaza intreg prejudiciul).

Asadar, am trecut la treaba ! Cel mai important pentru mine este sa colaborez cu avocatii partilor pentru ca impreuna sa gasim temeiul legal cel mai potrivit situatiei juridice astfel incat acordul de mediere sa fie incuvintat de instanta de judecata.

Ca o manusa a venit Deciazia 9/2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din data de 09.06.2015, emisa pentru dezlegarea unor chestiuni de drept cu privire la impacarea partilor in materie penala prin mediere. Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca:” incheierea unui acord de mediere constituie o cauza sui-generis care inlatura raspunderea penala distincta de impacare si poate interveni in tot cursul procesului penal pana la ramanerea definitiva a hotararii penale”.
Stiti care este diferenta? Impacarea partilor se putea face pana la citirea actului de sesizare in fata instantei de judecata, adica pana la trimiterea in judecata a inculpatului. Cu alte cuvinte,  daca nu ar fi existat Legea medierii, in aceasta speta,  partile nu se mai puteau impaca pana la ramanerea definitiva a hotararii penale, si nici inlaturarea raspunderii penale nu mai opera.

In aceste conditii aveam toate atuurile de partea noastra, astfel: 
  1. in baza NCP Art.5.  Aplicarea Legii penale mai favorabile pana la judecarea definitiva a cauzei alin (1) prevede ”In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila”. Ne temeiem incheierea  Acordului de mediere pe apligarea Legii celei mai favorabile si  solicitam instantei de judecata aplicarea  NCP Art. 224 alin(3).
  2. in baza Legii  Medierii 192/2006 si a Deciziei nr. 9/2015 a ICCJ, partile se puteau impaca prin mediere pana la ultima instanta de judecata iar inculpatul scapa de raspunderea penala adica, fapta nu mai exista (in situatia in care un inculpat s-ar afla in detentie in cel mult 48  de ore ar fi eliberat).
Am incheiat acordul de mediere, partea vatamata si-a recuperat o parte din prjudiciul cauzat, inculpatul a scapat de tema pedepsei privative de libertate, instanta de judecata  a incuvintat acordul de mediere incheiat in temeiul legislatiei mai sus mentionata fara probleme.

Toata lumea este multumita ! Medierea inseamna castig pentru toate partile ! win-win !

Mediator Breniuc Gherghina
Tel: 0722585872
office@info-medierea.ro
 
 
 
Niciun comentariu. Fii primul care deschide discutia.