BLOG

16Nov
Speta mediere -Infractiunea de furt calificat si complicitate la furt calificat(art. 228 alin.1-art.229 alin.1 lit a din C.pen) solutionate prin mediere !
postat de S.C.P.M de Mediatori Barbu, Breniuc si Asociatii in 16.11.2015
Speta mediere -Infractiunea de furt calificat si complicitate la furt calificat(art. 228 alin.1-art.229 alin.1 lit a din C.pen) solutionate prin mediere !
 
          Am preluat acest caz cand inca dosarul nu a ajunsese inca in instanta de judecata dar, infractorii erau déjà arestati pentru furtul din mijloce de transport, unul pentru comiterea faptei iar celalalt pentru complicitate. In fapt,  unul a sustras un portofel al unei persoane aflate in mijlocul de transport si i l-a plasat celuilalt. Acestia erau recidivisti si cunoscuti de politie, in acea zi au  fost filati  si prinsi in fraglant.  Nu a existat un prejudiciu deoarece  a fost recuperat pe loc. Partea vatamata nu s-a constituit parte civila.

           La biroul de mediere s-a prezentat un prieten al infractorilor care a solicitat medierea.
Conform Art.231 C.pen. impacarea partilor inlatura raspunderea penala in cazul comiterii acestor infractiuni, drept pentru care am deschis procedura medierii. Am fost la locul de detentie al infractorilor pentru a incheia actele specifice medierii si pentru a stabilii cu acestia propunerea de solutionare a conflitului cu partea  vatamata.

           La prima intalnire, partea vatamata a fost retinuta, ba chiar a spus “NU”, nu stia mai exact ce inseamna medierea, nu stia ce impact va avea fata de organele de cercetare penala, ii era tema sa se impace desi  intr-un fel ii parea rau ca acestia, “infractori” sa stea vreo cativa ani la inchisoare.
Misiunea de mediator nu a fost una usoara dar, ai o mare bucurie cand toate partile sunt multumite de intelegerea incheiata.
Partea vatamata a obtinut cu titlu de daune morale o suma de bani de care s-a bucurat , judecatorul ( intre timp dosarul a juns in instant de judeata ) a fost incantat sa constate ca dosarul se inchide prin incheierea unui acord de mediere, infractorii au fost eliberati in 48 de ore  scapand astfel de recidiva.

            Serviciul meu de mediere nu s-a oprit la semnarea  acordului de mediere, am fost in instanta de judecata la termen langa  partea  vatamata deoarece aceasta trebuia sa fie prezenta pentru a  incuvinta acordul de mediere .  Am fost acolo cand au fost adusi arestatii, am fost acolo langa avocatul din oficiu, am vrut sa fiu sigura ca totul va fi bine si acordul de mediere va fi incuvintat fara probleme.

            Dupa eliberare, infractorii m-au vizitat la birou, a fost un gest frumos din partea lor, dar cel mai mult m-a bucurat faptul ca acestia si-au dat seama de  cat  noroc au avut ca au scapat, atat de aceasta fapta cat si  “coada “ pe are o aveau de executat in cazul in care nu incheiau acordul de mediere. Au promis ca vor incepe o viata noua fara incidente de natura penala .

Asa sa fie !
….. cu partea vatamata am ramas in legatura, mi-a spus ca nu s-ar fi gandit niciodata ca dintr-un astfel de incident poti sa ai de castigat, atat material cat si sufleteste (faptul ca tinerii au fost eliberati datorita ei i-a adus o bucurie).

Mediator Breniuc Gherghina
 

 Raspunde #1 Georgescu Maria
16.11.2015 21:27
Buna seara,
Am si eu un frate care se afla intr-o situatie asemanatoare, mai putem face ceva daca se judeca pe fond? ce trebuie facut pentru inceperea medierii? cat dureaza?
#1.1 S.C.P de Mediatori Barbu, Breniuc & Asociatii
raspuns pentru #1 Georgescu Maria
Buna ziua,

Da, medierea poate avea loc pana la ultima instanta a procesului.Pentru a incepe procedura de mediere va trebui sa stabilim o intalnire la biroul nostru pentru a depune o cerere de mediere in numele fratelui dumneavostra, pentru identificarea acestuia si a locului unde se afla in detentie.
Durata procedurii de medire poate depinde de la caz la caz dar, in principiu de la data la care faceti cererea de mediere poate dura intre 2 saptamani si o luna.
Daca doriti sa stabilim o intalnire ma puteti contacta la tel. 0722585872.
#1.2 Georgescu Maria
17.11.2015 21:14
Multumesc mult, inteleg ca mai avem timp sa facem medierea, dar credeti ca va acepta partea cealalta? daca refuza ce se intampla? cum o sa faceti? cum o gasiti? noi nu stim nimic despre persoana respectiva.
#1.3 S.C.P de Mediatori Barbu, Breniuc & Asociatii
raspuns pentru #1.2 Georgescu Maria
Buna ziua,

Nu va faceti probleme cu privire la aceste aspecte, fac parte din procedura de mediere si atat timp cat exista un dosar penal in instanta de judecata cu siguranta exista si un rechizitoriu pe care fratele dv ar trebui sa il aiba. In acel rechizitoriu se gasesc datele persoanei vatamate.
Daca, aceasta va accepta sau nu medierea, nu putem afla decat dupa ce vom depune diligente in acest sens. In general,80% din persoanele fizice acetepta.
Va astept la birou !