BLOG

01Mar
Speta Mediere - dosar penal inselaciune ajuns la Curtea de Apel, solutionat prin mediere !
postat de S.C.P.M de Mediatori Barbu, Breniuc si Asociatii in 01.03.2016
Speta Mediere - dosar penal inselaciune ajuns la  Curtea de Apel, solutionat prin mediere !
Pe ultima suta de metri, unul din inculpati mi-a fost recomandat de un fost client pentru a il ajuta sa inteleaga de ce contractul incheiat cu  mediatorul cu care colabora nu avea valoare juridica in instanta pentru a  putea suspenda procesul asa cum prevedea legea (pentru cel mult trei luni). Avea nevoie de acest timp  pentru a putea  strange valorea prejudiciului in vederea incheiarii unui acord de mediere cu partea vatamata.

Care credeti ca era problema?

Solicitantul incheiase un contract de premediere, asa cum se incheie pentru inceprea procedurii de mediere dar, in urma demersurilor mediatorul nu a reusit sa convinga partea vatamata sa semaneze contractul de mediere. Deci, nu avea contract de mediere, normal ca instanta de judecata nu putea da un termen de cel mult  trei luni asa cum prevede legea, in vederea solutionarii medierii, sau sa suspende procesul in vederea  solutionarii medierii. Nu vad de ce au mai depus contractul de premediere in instanta, era logic.

Pentru ca mediatorul respectiv nu a reusit semnarea contractui de mediere cu artea vatamata, solicitatul a inchis colaborarea cu acesta.

A facut o cerere de mediere catre biroul nostru. Am inceput procedura de mediere prin a pune impreuna in contractul de mediere toti inculpatii din dosar. Acestia, la randul lor aveau fiecare cate un mediator. Chiar daca se aflau in localitati diferite atat infractorii cat si partea vatamata, din experianta stiam ca cel mai bine pentru solutionarea conflictului ar fi fost incheierea unui singur contract de mediere in care sa fie cuprinse toate partile conflictului. Mediatorii acestora au fost foarte operativi, au fost de acord  cu ideea mea, asa ca am incheiat un contract de Co-mediere.
Stiam de la mediatorii celorlalte parti, ca partea vatamata nu este de acord sa semaneze nici un act decat daca isi recupereaza toti banii, insa, nimeni nu-i explicase rolul semnarii contractului de mediere, diferenta dintre acesta si acordul de mediere.
Mi-a revenit sarcina sa contactez partea vatamata si sa-i propun semnarea contractului de co-mediere desii, a refuzat in mai multe randuri semnarea oricarui document de la inceput.

Cum a fost?

A fost foarte greu, cel mai greu contract semnat de pana acum. Am negociat impreuna cu ceilalti colegi,  de la ora 18,00 pana in jur de 23,30  dar, am  reusit !
Se poate ! orice se poate ! atat timp cat este evidentiat interesul imediat pentru ambele parti. Interesul parti vatamate era sa isi recupereze banii iar, interesul inculpatilor era sa plateasca prejudiciul pentru a scapa de sanctiunile penale, insa totul era blocat de semanarea cestui contract . Motivul, era unul plauzibil . Partea vatamata a fost inselata de inculpati, tot prin semnarea unui contract,  producadndu-i acestuia un prejudiciu foarte mare drept pentu care, nu mai avea incredere sa semenze nici un contract cu acestia. Partea proasta era ca, trebuia sa castigam timp, altfel, instanta de judecata urma sa se pronunte la urmatorul termen (peste 2 saptamani) deoarece nu mai existau motive de amanare, si toate partile ar fi avut de pierdut. Din punctul meu de vedere parte vatamata ar fi avut cel mai mult de pierdut. De regula, daca incupatii executa pedepsa nu mai platesc prejudiciul,  de obicei nu au bunuri pe numele lor acre sa poata fi executate.
Am reusit sa castigam increderea parti vatamate prin desene, etape, scenarii si explicatii juridice clare bazate pe cunostinte juridice temeinice si experienta. Am reusit sa-i castigam increderea desi, credea ca urmarim doar interesul celui care ne-a angajat. Am reusit pentru ca i-am explicat clar ce poate pierde si ce poate castiga.
Dupa depunerea in instanta a contractului de mediere, partile au castigat termenul dorit TREI LUNI, un record – spunea Presedintele completului, niciodata nu s-a mai dat un termen atat de lung.
Acum, toate partile sunt fericite deoarece pana la data termenului respectiv am si incheiat acordurile de mediere, partea vatamata si-a incasat prejudiciul, inculpatii au scapat de raspunderea penala, toata lumea a respirat usurata,..…… mai ales pentru ca aveau copii, familie, obligatii.
Procesul penal a luat sfarsit. Cu totii au avut de invatat din aceasta experienta, a fost un proces de durata,  aproape doi ani de stres care, s-a solutionat in trei luni prin mediere.
 
Nu zic ca sunt eu buna, dar nu renunt asa usor,  mai ales cand stiu ca este spre binele ambelor parti !

Cu drag ,

Mediator Breniuc Gherghina
Call -0722.58.58.72
 
 
 

 

 
Niciun comentariu. Fii primul care deschide discutia.