ONORARII
MEDIERE

Procedura prealabila a medierii este procedura in care are loc pregatirea medierii.

Onorariu = 500,00 lei/ dosar (un conflict cu una sau mai multe parti). Consulta Preturi

CE TIPURI DE CONFLICTE NU SE POT MEDIA??

Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum si orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege. Detalii

SERVICII
MEDIERE

Procedura prealabila a medierii, este prima etapa in care persoana interesata sa solutioneze un conflict pe cale amiabila trebuie sa se prezinte la mediator. Detalii

CE CONFLICTE CIVILE SE POT MEDIA?

Cateva exemple de conflicte civile care pot fi rezolvate prin mediere: posesia, granituirea, stramutarea de hotare, orice litigii care stabilesc raporturile de vecinatate, evacuarea, revendicari imobiliare si mobiliare etc. Detalii


APLICABILITATEA MEDIERII


In Romania, medierea este o procedura voluntara, partile apeleaza la mediere doar daca considera ca este in interesul lor sa faca acest demers. Conflictele pot fi de natura civila, penala, comerciala, de famileie, etc in conditiile impuse de lege.

Astfel, se poate apela la mediere:
  1. La cererea unei parti, in situatia in care exista un conflict intre mai multe parti, iar una dintre ele considera ca prin mediere se poate solutiona conflictul. Partea interesata se prezinta la mediator din proprie vointa si semneaza cu mediatorul un contract de pregatire a medierii prin care mediatorul se obliga ca in schimbul unui onorariu sa invite partea/partile cu care acesta se afla in conflict la intrarea in procedura medierii, acceptarea acesteia prin semnarea contractului de mediere.

  2. La cererea partilor aflate in conflict, este situatia ideala prin care partile aflate intr-un conflict decid de comun acord sa apeleze la serviciile unui mediator pentru rezolvarea conflictului dintre ele. Dupa semnarea contractului de mediere, pot intra in procedura medierii . Art. 44 alin (1) din Legea 192/2006, prevede in mod expres acest lucru prin interzicerea sedintelor de mediere inainte de incheierea contractului de mediere.

  3. La recomandarea instantelor de judecata, Organele judiciare si arbitrale, precum si alte autoritati cu atributii jurisdictionale, informeaza partile asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii si le indruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele, conform Art. 6 din Legea 192/2006. Recomandarea facuta partilor trebuie acceptata de catre acestea, medierea fiind o procedura voluntara. In prezent nu exista posibilitatea obligarii partilor de catre instante sa apeleze la mediere.SERVICIILE OFERITE DE BIROUL NOSTRU


1. Medierea Conflictelor

Medierea se bazeaza pe cooperarea partilor si utilizarea de catre mediator, a unor metode si tehnici specifice, bazate pe comunicare si negociere. De obicei, sedintele de mediere au loc la sediul mediatorului, dar se pot desfasura si in alte locuri stabilite de comun acord cu partile. De asemenea, sedintele de mediere pot avea loc in sesiuni separate sau comune.

Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, pentru obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.

Pe tot parcursul sedintelor de mediere partie pot fi asistate de avocati sau terte persoane.

2. Servicii pentru Prevenirea Conflictelor

Acest serviciu este oferit in special organizatiilor de orice tip, este o forma de protectie la care partea interesata poate face apel, atunci cand sunt nemultumirii care pot determina izbugnirea a unui conflict in cadrul organizatiei.

Dialogul mediatorului cu patile nemultumite, analiza dinamica a intereselor, nevoilor si dorintelor acestor categorii de persoane pot stinge orice tip de conflict, in mod special pentru principiul de baza al medierii CONFIDENTIALITATEA. Medierea poate duce informatii importante organizatiei si ofera acesteia cadrul non-conflictual necesar unei bune desfasurari a activitatii.

3. Servicii de Negociere

Negocierea este o meserie veche si, desi toti oamenii "negociaza" aproape zilnic, doar un negociator profesionist stie cu adevarat sa negocieze.

Este un serviciu cu rol de facilitare a cominicarii, intre terte persoane care au interesul sa ajunga la o intelegere prin negociere.
Intrebari Frecvente despre Mediere

Intrebari Frecvente despre MediereAvantajele Medierii

Avantajele Medierii

In primul rand, avantajul procedurii de mediere consta in dreptul partilor de a beneficia de inca o cale de solutionare a conflictului/litigiului, in afara instantei de judecata.

"Cel mai sacru dintre toate tribunalele sa fie acela pe care partile si-l vor fi creat ele insele, si pe care il vor fi ales prin buna intelegere"
PLATON

In al doilea rand, durata redusa a procedurii de mediere de la cateva zile la cateva luni si, flexibilitatea acesteia oferind partilor posibilitatea de a stabilii impreuna cu mediatorul data, ora si locul unde se desfasoara sedinta de mediere.

In al treilea rand, confidentialitatea, sustinerile facute pe parcursul medierii de catre partile aflate in conflict, avocatii acestora, asistentii, experti , precum si de catre mediator au caracter confidential fata de terti si nu pot fi folosite ca probe in cadrul unei proceduri judiciare sau arbitrale, cu exceptia cazului in care partile convin altfel ori legea prevede contrariul. Mediatorul va atrage atentia persoanelor care participa la mediere asupra obligatiei de pastrare a confidentialitatii si le va putea solicita semnarea unui acord de confidentialitate.

In al patrulea rand, un avantaj important al medierii este reprezentat de decizia partilor care pe parcursul sedintelor de mediere pot sa-si identifice si sa adopte singure solutiile cele mai apropiate de nevoile si interesele lor, spre deosebire de judecata si arbitraj unde solutia este impusa de un tert (judecatorul/arbitrul).

In al cincilea rand, incheierea unui acord de mediere in conflicte de natura penala, inlatura raspunderea penala (in anumite cazuri special prevazute de lege), in alte cazuri, poate duce la diminuarea cu o treime a pedepsei, suspendarea conditionata a executarii pedepsei, renuntarea la aplicarea pedepsei.

In al saselea rand, costul redus al taxei de timbru la solutionarea litigiilor civile prin mediere. Pentru incuviintarea de catre instanta de judecata a Acordurilor de Mediere care privesc transferul dreptului de proprietate ori a altui drept real, cat si a cauzelor si partajelor succesorale, taxa de timbru se calculeaza cf. art . 11. din OUG 80/2013 care dispune la alin. (1) astfel: