BLOG

04Jul
Medierea și suspendarea judecății
postat de S.C.P.M de Mediatori Barbu, Breniuc si Asociatii in 04.07.2023
Medierea și suspendarea judecății

În calitatea mea, de mediator și jurist în cadrul SCPM Barbu, Breniuc & Asociații, am constatat în mai multe rânduri eficiența procedurii de mediere pentru părțile aflate într-un proces pe rolul instanțelor de judecată sau arbitrare, atât în procesele de natură civilă, comercială cât și în cele de natură penală.
Printre multele avantaje, unul este definitoriu: suspendarea judecății în perioada desfășurării procedurii de mediere prevăzut de Art. 62 alin. (1), (2) și (3) din Legea 192/ 2006
”(1)Pentru desfăşurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de către instanţele judecătoreşti sau arbitrale va fi suspendată la cererea părţilor, în condiţiile prevăzute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă.
(2) Cursul termenului perimării este suspendat pe durata desfăşurării procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere.
(3) Cererea de repunere pe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.”
De asemenea, codul de procedură penală prevede la Art.367 alin (3) modalitatea în care se va suspenda judecata ”suspendarea judecății se dispune și pe perioada desfășurării procedurii de mediere, potrivit legii.”
Aceasta însemnând cel mult 3 lunii, de la data semnării contractului de mediere.
În toate dosarele soluționate prin biroul nostru, instanțele de judecată au acceptat cererile părților de suspendare a judecății în vederea împăcării prin mediere dând termene maxime.
Am constatat că suspendarea judecății aduce o stare de relaxare pentru toate părțile inclusiv pentru avocații părților. Astfel, într-o stare emoțională echilibrată, fără presiunea termenelor de judecată, părțile cu ajutorul procedurii specifice medierii, au găsit soluții pentru stingerea conflictului și încetarea dosarelor; fie că au avut la bază partajul bunurilor, neîndeplinirea la timp a unei obligații, furtul, înșelăciunea, loviri și alte violențe, conflicte între profesionișiti, conflicte de muncă...etc.
Dacă sunteți într-un impas în procesul de judecată și aveți nevoie de timp, nu uitați de această posibilitate pe care v-o oferă procedura de mediere.
Mediator, Breniuc Gherghina [🙂]
Niciun comentariu. Fii primul care deschide discutia.