BLOG

13May
Inregistrările video ilegale! - o infracțiune din ce in ce mai des intalnită.
postat de S.C.P.M de Mediatori Barbu, Breniuc si Asociatii in 13.05.2024
Inregistrările video ilegale! - o infracțiune din ce in ce mai des intalnită.

Speță – ”Violarea vieții private- art. 226 C.pen”
(1) Atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependență ținând de aceasta sau a unei covorbiri private se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin.(1), către o altă persoană sau către public, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea penală a persoanei vătămate.
(4) Nu constituie infracțiune fapta săvârșită:
a) De către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) Dacă persoana vătămată a acționat explicit cu intenția de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) Dacă făptuitorul surprinde săvârșirea unei infracțiuni sau contribuie la dovedirea săvârșirii unei infracțiuni;
d) Dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificație pentru viața comunității și a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârșirii faptelor prevăzute în alin.(1) ți alin. (2), se pedepsește închisoarea de la unu la 5 ani.

                  Violarea vieții private a devenit o infracțiune tot mai întâlnită și foarte la îndemână. Cel mai grav, este faptul că persoane care violează viața privată a celorlalte persoane, nici nu își dau seama că săvârșesc o infracțiune. Cauza? Necunoașterea legislației. Cum au săvârșit infracțiunea? Prin achiziționarea unor mijloace tehnice de înregistrare audio-video fixe, amplasate în diverse obiecte absolut firești, la care nu te-ai fi gândit că te pot înregistra video și audio. Obiecte, care se găsesc de obicei într-un birou, în casă, în baie...etc.
În speță, Administratorul societății comerciale a amplasat aparatură de înregistrare în odorizante pe care le-a amplasat în zone private (intime) în băile clădirii. Descoperirea de către angajați a aparaturii și vizionarea înregistrărilor au fost traumatizante și înjositoare aducând prejudicii morale multor angajați. Motivul? Neîncrederea în angajați sau...probleme de altă natură nedescoperite încă.
Consecințe? În toate cazurile, arestul făptuitorului pe toată perioada cercetării penale. Legiuitorul este destul de aspru cu genul acestea de infracțiuni.
La ce tip de obiecte să fim cu luare aminte? La odorizantul de cameră la becul spion, la o boxă, la un ceas de perete, la un ceas de birou, la un router, un încărcător...etc. Cu alte cuvinte... siguranța vieții private este o filosofie.
Greu, de depistat aceste echipamente, însă sunt și situații când cei care le-au aplasat au dat de bănuit prin propriul comportament, sau au fost descoperite din greșeală. Ceea ce ne-a atras atenția din cercetarea penală este faptul că toate aceste aparaturi de spionaj se pot achiziționa foarte ușor de pe diferite shopuri de gen, sunt legale și destul de ieftine.
Efectele acestei infracțiuni asupra părților vătămate, sunt mari! Teama și nesiguranța se instalează în conștientul acestor persoane, multe șcenarii le macină mintea și mult timp nu vor scăpa de această traumă.
Ca mediator, este greu să mediezi genul acesta de conflict, nu sunt argumente pe care le poți invoca în favoarea împăcării. Singurul argument este despăgubirea, de regulă, plata unor daune-morale substanțiale, care să aducă un interes persoanei vătămate.
Deci, să fim cu luare aminte!
Niciun comentariu. Fii primul care deschide discutia.