BLOG

30May
Infracțiunea secolului – ”Efectuarea de operațiuni financiare in mod fraudulos”
postat de S.C.P.M de Mediatori Barbu, Breniuc si Asociatii in 30.05.2025
Infracțiunea secolului – ”Efectuarea de operațiuni financiare in mod fraudulos”
Am denumit-o așa pentru că este o infracțiune relativ nouă, în mare expansiune, de mare anvergură, greu de combătut și cu toții suntem expuși riscului de a deveni victime...suntem foarte vulnerabili în fața tehnologiei tot mai avansate oricâte măsuri ne-am lua, chiar și băncile sunt victime acestei infracțiuni.
Este vorba despre infracțiunea sancționată de prevederile art. 250 alin (1) C. penal, ”Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”. Alin.(1) prevede că; efectuarea unei operațiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea fără consințământul titularului, a unui instrument de plată electronică sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, se pedepsește cu închisoare de la 2-7 ani.
Am am soluționat latura civilă  a unui dosar penal avand ca obiect această infracțiune. Menționez că am soluționat latura civilă a dosarului penal deoarece latura penală nu se poate soluționa prin mediere.
Așadar;
Un dosar cu 15 părți vătămate, persoane fizice, o societate comercială de tip fast-food și o bancă. Fast-food-ul este unul cunoscut cu multe locații. Părțile vătămate făceau des comenzi la acest fast-food. Pentru a le fi mai ușor și-au făcut cont și și-au salvat cardul. Toate bune și frumoase comenzile se făceau rapid, mâncarea venea rapid... toată lumea mulțumită.
Până într-o zi, cînd prin metode fruduloase, persoane rău intenționate prin folosirea unor softuri speciale (a căror denumire nu vreau să o menționez... înțelegeți de ce) creeate special de niște cetățeni ruși. Au spart magazinul online al fast-foodului si au intrat în posesia datelor  clienților, au făcut comenzi pe cardul acestora din contul deschis în magazinul online. Puțini și-au dat seama imediat deoarece atunci când faci mai multe tranzații la un furnizor și îți salvezi cardul, banca nu mai cere confirmarea plății   (am constatat personlal acest lucru). Au fost persoane care și-au dat seama mai repede deoarece nu aveau mulți bani pe card. Alte persoane nu și-au dat seama decât atunci când au constatat că le-a disparut cca. 14.000 lei din bancă pe mâncare. Bine-înțeles că s-au simțit frustrați și panicați  de situația aceasta dându-și seama câtă nesiguranță este în mediul virtual. Au făcut sesizări  la bancă, reclamații la poliție... așa s-a deschis acest dosar penal. Infratorii au fost găsiți destul de ușor, tot de către tehnologie.
Banca, s-a constituit persoană civilă în dosarul penal deoarece a suportat prejudiciul clienților ca urmare a faptului că nu a solicitat confirmarea plății.
În cadrul procedurii de mediere s-a avut în vedere achitarea prejudiciilor în faza de urmărire penală, cât încă dosarul era la Parchet pentru a se obține o pedeapsă cât mai mică.
Din discuțiile avute cu reprezentantul bancar (un specialist în fraude informatice) vă pot spune că nu există siguranță 100%. Sunt foarte multe astfel de atacuri chiar si acesta personal, a fost victimă într-un alt dosar.
Ce soluții sunt? Să avem un card special din care să facem plății online în care să transferăm bani doar cât este nevoie. Cardul de bază în care pastrăm economiile este bine să nu il salvăm în niciun cont online, acesta poate fi folosit pentru orice fel de pălăți dar nu online.
Concluzie:
Infracțiunile informatice au escaladat, vă sfătuiesc să încheiați o înțelegere cu banca pentru a vă solicita confirmarea oricărei plăți pe care o faceți.
Mediator, coordonator Breniuc Gherghina




Niciun comentariu. Fii primul care deschide discutia.