BLOG

14Aug
Acordul de mediere inlatura raspunderea penala
postat de S.C.P.M de Mediatori Barbu, Breniuc si Asociatii in 14.08.2015
Acordul de mediere inlatura raspunderea penala

Decizia ICCJ 9/17.04.2015,  explica si defineste diferenta dintre impacare si acord de mediere  si  stabileste  practica judiciara unitara.
Acordul de mediere opereaza pe tot parcursul procesului penal pana la ramanerea definitiva a hotarari penale, in timp ce impacarea opereaza pana la citerea actului de sesizare in fata instantei.

Incheierea  unui acord de mediere in cauze de natura penala, inlatura raspunderea penala  a faptuitorului/inculpatului, pentru acele infractiuni pentru care,  potrivit legii retragerea plangeri penale sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

-extras-

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

În numele legii

DECIDE:

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală în Dosarul nr. 9.018/4/2014 (număr în format vechi 3.969/2014), în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea în principiu a următoarelor chestiuni de drept: "1. dacă dispoziţiile art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator se interpretează în sensul că medierea este o cauză sui-generis de înlăturare a răspunderii penale sau este o modalitate a împăcării ca şi cauză de înlăturare a răspunderii penale reglementată de dispoziţiile art. 159 din Codul penal; 2. dacă medierea poate interveni numai până la citirea actului de sesizare potrivit dispoziţiilor art. 159 alin. (3) din Codul penal sau poate interveni în tot cursul procesului penal" şi stabileşte că:1. în aplicarea dispoziţiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, încheierea unui acord de mediere constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală, distinctă de împăcare;2. încheierea unui acord de mediere în condiţiile Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator poate interveni în tot cursul procesului penal, până la rămânerea definitivă a hotărârii penale.Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 aprilie 2015.
 Raspunde #1 Ionut Dumitran
20.08.2015 15:26
Buna ziua,


Daca fiul meu se afla in arest pentru inselaciune, poate scapa de procesul penal si poate fi eliberat daca incheie un acord de mediere cu partea vatamata ?
#1.1 S.C.P de Mediatori Barbu, Breniuc & Asociatii
raspuns pentru #1 Ionut Dumitran
Buna ziua,

Da, acordul de mediere inlatura raspunderea penala, NCP prevede la art.244 (inselaciunea) la alin."(3)Impăcarea inlătură răspunderea penala".
In faza de urmărire penală – incheierea unui acord de mediere intre infractor şi victimă va impiedica inceperea sau desfăşurarea procesului penal (infracţiunile urmăribile la plangerea prealabilă şi cele urmăribile din oficiu dar pentru care este posibilă impăcarea părţilor – art.159 NCP).
Acordul de mediere poate constitui un element important pentru ca procurorul să renunţe la urmărirea penală şi să acorde infractorului un termen de 9 luni in care să indeplinească obligaţiile asumate prin acord (art. 318 alin. 1 și alin.2 NCPP).
Dacă obligațiile asumate de părți prin acordul de mediere nu vor fi indeplinite, procurorul poate aplica sancţiunea revocării măsurii dispuse, respectiv cea referitoare la renunţarea la urmarirea penală (art. 318 alin. 3 și alin.4 NCPP).

In faza procesului penal – inculpatul va fi achitat și se va lua act de acordul de mediere incheiat de părţi care poate fi pus astfel in executare.
Acordul de mediere va fi supus pentru consfintire la instanţa de judecată.